
Kevään merkit ovat jo ilmassa, joten pian on aika laittaa läheisen hautapaikka kesäkuntoon. Useimmille tämä tarkoittaa kesäisten kukkien istuttamista ja edustan haravointia. Kuivan kesän aikana myös kastelu on tärkeää, jotta kukat pysyvät kauniina. Hautapaikasta huolehtiminen on kuitenkin paljon muutakin kuin kukista huolehtimista.
Hautakivi ostetaan sillä ajatuksella, että se kestää ikuisesti. Usein se kestääkin, mutta silti siitä kannattaa pitää huolta, jotta se näyttäisi arvokkaalta ja kestäisi paremmin aikaa. Tärkeimpiä hoitotoimenpiteitä ovat kultausten uusiminen sekä hautakiven peseminen ja oikaiseminen. Vaikka hautakiven kultaukset pysyvät hyvänä kymmeniä vuosia, jossain vaiheessa niiden uusiminen saattaa olla ajankohtaista. Tässä tapauksessa kannattaa ottaa yhteyttä kiviveistämöön tai hautaustoimistoon.
Puhdistamista voi joutua tekemään vuosittain riippuen kivimateriaalista ja muistomerkin sijainnista. Mikäli hautausmaalla on paljon puita, puhdistamista riittää vuosittain siitepölyn, lehtien ja havujen takia. Myös kivimateriaali vaikuttaa siihen, kuinka helposti muistomerkki likaantuu. Esimerkiksi sileä kivi on helppo puhdistaa vain pyyhkimällä. Toisin kuin yleensä ajatellaan, hautakiven puhdistamiseen ei tarvita mitään aineita. Karheasta materiaalista tehty kivi voi vaatia avuksi juuriharjaa, mutta siihenkään pesuaine ei tuo lisäapua. Mikäli kivessä on sammalta tai jäkälää, kannattaa ottaa yhteyttä kiviveistämöön tai hautaustoimistoon, sillä he pystyvät poistamaan ne siihen tarkoitetuilla välineillä.
Hautakiveä ostaessa ei välttämättä tule mieleen, että se voisi joskus kaatua. Suomen olosuhteissa tämä on kuitenkin tavallista, sillä routa muokkaa maata niin, että hautakivi menee helposti kallelleen. Kaatuminen voi vahingoittaa hautakiveä ja istutuksia. Pahimmillaan hautakivi aiheuttaa hengenvaaran, mikäli se kaatuu haudalla kävijän tai hautausmaan työntekijän päälle. Tämän vuoksi hautakiven oikaisemisesta tulee huolehtia ajoissa.
Hautakiven oikaisu on omaisten vastuulla. Oikaisun voi tehdä itse, tai sen voi tilata seurakunnalta, kiviveistämöltä tai hautaustoimistosta. Perinteisesti hautakivi suoristetaan nostamalla hautakiveä hieman rautakangella ja laittamalla soraa sen alle. Tämä maksaa työn kestosta riippuen 50-200 euroa. Ongelmana soran lisäämisessä on se, että muistomerkki saattaa olla jo seuraavana keväänä kallellaan, kun maa routii.
Pysyvästi hautakiven oikaisun voi tehdä Steipel-ruuviperustuksella. Silloin hautakiven päihin laitetaan kannattimet, joihin kiinnitetään maaruuvia. Nämä maaruuvit yltävät routarajan alle, joten routa ei enää pääse kallistamaan muistomerkkiä. Se on helppo asentaa itse perustyökaluilla, eikä hautakiveä tarvitse siirtää tai nostaa lainkaan. Tarvittaessa sitä pystyy jälkikäteen säätämään ylös- tai alaspäin. Etuna muihin oikaisumenetelmiin verrattuna on se, että Steipel oikaisee läheisesi muistomerkin pysyvästi, joten oikaisusta ei enää tarvitse huolehtia.
Hautapaikan hoito on ajankohtaista varsinkin keväisin, mutta sitä kannattaa ylläpitää ympäri vuoden. Myös ennaltaehkäisy on tärkeää. Esimerkiksi hautakynttilöitä kannattaa polttaa vain lyhtyjen sisällä tai tarpeeksi kaukana muistomerkistä, sillä steariinia on vaikea saada pois.
Hautakiven kallistumisen voi estää asentamalla Steipelin jo uuden hautakiven asennuksessa. Tällöin Steipel pitää läheisesi muistomerkin ikuisesti suorassa. Valtuteettu yritys antaa Steipel-asennukselle 10 vuoden suoruustakuun.
