Teknologian kehitys on muuttanut maailmaa ja lähes kaikkia elämän osa-alueita. On kuitenkin konservatiivisempia aloja, joissa uudet asiat otetaan vastaan hitaasti. Esimerkiksi seurakunnissa vaaditaan taitoa sopeutua moderneihin arvoihin, sillä lähtökohtaisesti kirkko edustaa perinteisiä arvoja. Tämä näkyy tietysti myös hautausmailla: hautausalan perinteet ovat vahvat.
Seurakunnat somessa
Kun yhteydenpito on yhä enemmän siirtynyt verkkoon, ovat myös seurakunnat ja hautausala olleet uuden asian edessä. Nykyään seurakuntia löytyy Twitteristä, Instagramista ja Facebookista. Melkein kaikki hautaustoimistot ovat ainakin Facebookissa. Millaista sometyötä seurakunnat tekevät? Voiko hautajaiset järjestää kotoa käsin internetin välityksellä?
Nopealla vilkaisulla voi todeta, että seurakuntien somekanavat toimivat enimmäkseen tapahtumista tiedottamiseen, eli varsinaista uskontyötä ei vielä tehdä sosiaalisen median kautta. Tämä ei ole yllätys, sillä varmasti henkilökohtaisuus on tärkeää elämän käännekohdissa. Joissain seurakunnissa voidaan jakaa raamatunpätkiä erilaisissa julkaisussa, mutta sen henkilökohtaisemmalle tasolle ei tietysti mennä. Pitäisikö seurakuntien sitten enemmän tuoda toimintaansa esiin sosiaalisessa mediassa? Kenties – ainakin nuoret viettävät paljon aikaa siellä. Toisaalta taas vanhemmalle väelle uskonasioista keskustelu voi tuntua vieraalta somen välityksellä. Mutta varmasti helppojen käytännön asioiden hoitoon sosiaalinen media on oikein näppärä.
Hautajaiset somen kautta?
Läheisen kuoleman jälkeen alkaa hyvin pian hautajaisten järjestäminen. Raskaina aikoina toivoo, että asiointi olisi mahdollisimman helppoa, jotta pystyy keskittymään toipumiseen hautajaisjärjestelyistä stressaamisen sijaan. Tällöin sosiaalisesta mediasta ja internetistä voi olla hyötyä, kun hautajaisiin liittyvistä käytännön asioista löytyy nopeasti tietoa. Mutta kuinka pitkälle hautajaiset voi järjestää internetin välityksellä?
Hautakiviä voi suunnitella ja katsella muun muassa Loimaan Kiven nettisivuilla. Ruumisarkut taas ovat sellainen tuote, joka käydään henkilökohtaisesti valitsemassa hautaustoimistolla, sillä arkkuvalikoima oli nähtävillä vain muutaman hautautoimiston nettisivuilla. Eli ei – vielä ei hautausalalla olla niin pitkällä, että hautausjärjestelyt voitaisiin hoitaa internetin välityksellä. Toisaalta miksi pitäisikään? Läheisen ihmisen hautaaminen on niin tunteellinen asia, että varmasti omaiset haluavat hoitaa sen yhdessä ammattilaisten kanssa henkilökohtaisella otteella. Varmasti sekin vaikuttaa, että paikan päällä ostettavasta tuotteesta saa paremman käsityksen kuin verkon välityksellä
Hautausalan perinteet ovat vahvoja, eli netissä järjestetyt hautajaiset eivät varmaan ole suuri hitti vielä hetkeen. Vuosien varrella on nähty uudenlaisia hautakiviä, esimerkiksi ledvaloilla varustettuja, lasisia ja marmorisia. Mikään näistä ei ole suuremmin lyönyt läpi, vaan yhä edelleen Suomen yleisin hautakivimateriaali on tumma graniitti. Toki hautausalalla on omat trendinsä: tällä hetkellä suosiossa ovat erilaiset lyhdyille tarkoitetut ikkunat, epäsymmetriset kivet sekä pienet koriste-esineet. Mutta näitä suuremmat muutokset vaativat aikansa, jotta ne muuttaisivat hautausalaa. Vaikka kaikki muu ympärillä uudistuu, halutaan tällä alalla noudattaa perinteitä.
Loppujen lopuksi kaunis hautapaikka koostuu pienistä asioista, kuten siististä ympäristöstä. Lue lisää hautapaikan huoltamisesta täältä: https://steipel.com/hautakivet/